
Hållbarhet
Vattenfall Eldistribution bidrar till samtliga hållbarhetsaspekter i samhället: sociala, ekonomiska och miljömässiga.
Läs mer
Vattenfall Eldistribution planerar två nya ledningar mellan transformatorstationen i Hedenlunda och transformatorstationen vid SSAB i Oxelösund.
I och med att SSAB ställer om till fossilfri stålproduktion kommer den gamla masugnen att bytas ut mot en så kallad ljusbågsugn. Det kommer att öka behovet av externproducerad energi och kräver därmed en utökad elanslutning. SSAB har därför inkommit till Vattenfall Eldistribution med en förfrågan om anslutning av ljusbågsugnen. Enligt ellagen är vi skyldiga att möjliggöra detta. Därför planerar vi nu att bygga två nya 130 kV-ledningar mellan transformatorstationen i Hedenlunda och transformatorstationen vid SSABs stålfabrik i Oxelösund. Den 7 oktober 2020 lämnade Vattenfall Eldistribution in ansökan om koncession för att möjliggöra anslutning av SSABs ljusbågsugn i Oxelösund. Den 12 oktober 2022 meddelade Energimarknadsinpektionen att de godkänt vår ansökan.
När en ny ledning ska byggas måste nätbolaget ansöka om tillstånd (koncession). I ellagen finns bestämmelser som reglerar detta. Det är en komplex och lång process vars syfte är att ta hänsyn till bostäder, infrastruktur, natur, djur- och kulturvärden. Övervakande och beslutande myndighet är Energimarknadsinspektionen. När tillståndet/koncessionen har vunnit laga kraft, börjar det faktiska arbetet med att bygga ledningen.
Läs mer om tillståndsprocessen här
Publicerat 2025-02-14
För närvarande pågår sprängning och fundamentsarbete på olika ställen längs sträckan. Nu påbörjas inom kort sprängningsarbeten inför gjutning av fundament i Oxelösund och kommer då att ske i närheten av tätbebyggt område. Under denna process kan det uppstå störningar i omgivningen, och vi ber om förståelse för eventuella olägenheter som kan uppstå. Avisering om när sprängning sker kommer att finnas på plats i området.
Vidare pågår arbetet längs större delen av sträckan med avverkning, byggnation av vägar samt viss återställning. Dessa åtgärder sker löpande och vi uppskattar ert tålamod och förståelse under arbetets gång.
Publicerat 2025-01-29
För att minimera felaktiga uppfattningar och klargöra hur byggvägarna/anslutningsvägarna kommer åtgärdas under byggnation, vill vi informera om följande:
Vägar som används under byggnationen av ledningen kommer att återställas fullt ut efter att arbetena är klara. De kommer att återställas och slutbesiktigas. Fram till dess kommer vi, på grund av milt väder, att göra mindre åtgärder redan innan arbetena är slutförda (enligt publicerat inlägg 2025-01-20).
Angående vägar som ingår i gemensamhetsanläggningar:
Vägar där vi inte har vägavtal med väghållaren, har vi rätt att nyttja via Lantmäteriets beslut om ledningsrätt. Även om beslutet är överklagat, gäller rätten till nyttjande via förtida tillträde.
Där avtal finns använder vi vägarna enligt överenskommelser. Återställning sker enligt ovan information när arbetena är klara.
Om vi förhindras tillträde, kan vi behöva söka handräckning.
Publicerat 2025-01-20
Arbetet är i full gång längs hela sträckan och i dagsläget har vi flera arbetslag som arbetar på olika platser. Avverkningen är snart klar och kommer vara avslutas inom Q1.
Byggnation och gjutning av fundament och arbete med byggvägar och ställplatser pågår. Entreprenören som ansvarar för arbetet är nu i full gång, och vi vill därför påminna om att det kan förekomma löpande arbeten i de områden där vi är verksamma, samt längs de vägar vi använder under hela ledningsarbetet.
På grund av det milda vädret och det mjuka underlaget är vi medvetna om att de tillståndsgivna byggvägarna behöver underhållas löpande och vi kommer därför att utöka antalet tillfällen då vägskador åtgärdas.
Publicerat 2025-01-08
Avverkningen pågår för fullt längs ledningssträckningen. När avverkningen är klar på respektive delsträcka tar vår entreprenör NYAB vid och startar byggnation av vägar och ledning. Behöver ni komma i kontakt med NYAB använd kontaktuppgifter enligt tidigare brev.
Vi vill påminna alla om att ledningssträckan är byggarbetsplats och inte skall beträdas.
Om ni redan nu vet att det finns hinder på era fastigheter som försvårar bygget eller framkomligheten ber vi er vänligen att ta bort dessa.
Arbetet med ledningen kommer att pågå under cirka två år. Därefter kommer återställningsarbeten att utföras.
I januari i år vann koncessionen (tillståndet) för ledningarna mellan Hedenlunda och Oxelösund laga kraft. I och med godkänd koncessionen kunde Lantmäteriet gå vidare med handläggningen av ärendet för ledningsrätt för de fastigheter där det saknades frivilliga avtal.
Under hösten meddelade Lantmäteriet beslut om ledningsrätt och beslut om förtida tillträde. Förtida tillträde ger Vattenfall Eldistribution rätt att påbörja arbetet med avverkning av skog och bygga ledningar även om besluten överklagas. Medgivandet till förtida tillträde får nyttjas under förutsättning att Vattenfall Eldistribution uppfyller villkoren enligt Lantmäteriets beslut. Villkoren i beslutet är uppfyllda och vi kan nu starta anläggningsarbeten på samtliga fastigheter.
Inom fastigheter där det finns frivilliga avtal har vi redan påbörjat arbetet med skogsavverkning och byggnation av ledningarna och berörda markägare har kontaktats.
Till er berörda fastighetsägare, samfälligheter och väghållare är brev skickade, med mer information och kontaktuppgifter.
Under andra halvan av oktober kommer vår entreprenör NYAB att börja med förberedande markarbeten inför byggnation av ledningen. Dessa jobb innebär bland annat byggnation av byggvägar och fundament och inkluderar grävarbeten, sprängarbeten, pålningsarbeten m.m. Arbetena kommer att starta där tillstånd finns och berörda markägare kommer att bli kontaktade innan arbeten påbörjas på deras fastighet.
Kontraktet för byggnation av ledning är tilldelad NYAB. Överklagandeperioden har löpt ut och därmed är det nu klart att det blir NYAB som kommer att bygga ledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund.
Vattenfall Eldistribution har startat avverkning på mark där frivilliga överenskommelser finns på plats och inga övriga restriktioner gäller, med start i Oxelösund.
I Södermanland pågår också underhållsarbete på befintliga ledningar och entreprenörer finns i fält.
Uppdatering sker kontinuerligt.
Arbete med markupplåtelseavtalen pågår. Vattenfall Eldistributions ambition är fortfarande att träffa en frivillig överenskommelse med berörda markägare. Parallellt med detta arbetar även Lantmäteriet med handläggning av ledningsrättsärendet.
Efter att Lantmäteriet har tagit beslut får ledningsägaren tillträda marken och genomföra förberedande arbete inför kommande byggnation. Som ett första steg kommer skogen avverkas och entreprenör upphandlas. Vi återkommer längre fram med mer exakta uppgifter kring bland annat tidplan och upphandlad entreprenör. Vi vill uppmuntra till dialog kring avverkningen och ser gärna att ni hör av er om ni har relevant information avseende avverkning och byggnation.
Mark- och miljööverdomstolen meddelade den 29 januari att de nekar prövningstillstånd, vilket innebär att koncessionen nu har vunnit laga kraft och ledningarna kommer att byggas. Läs mer i pressmeddelandet
Tiden för överlagande till mark och miljööverdomstolen (MÖD) är nu slut och domen från mark och miljödomstolen har överklagats.
Vi inväntar nu besked om MÖD kommer att bevilja prövningstillstånd eller inte. Beviljat prövningstillstånd innebär att domstolen tar upp ärendet för prövning. Om de inte beviljar prövningstillstånd kommer mark- och miljödomstolens dom att stå fast.
Mark och miljödomstolen har idag, den 12 oktober 2023, genom dom fastställt Energimarknadsinspektionens beslut om att godkänna koncessionen för luftledning mellan Hedenlunda och Oxelösund. Domstolen har fastställt att luftledning på denna sträcka är det tekniskt mest fördelaktiga valet sett till såväl tekniska som ekonomiska aspekter.
Samtliga berörda parter har nu fram till den 2 november 2023 på sig att överklaga till mark och miljööverdomstolen.
Vecka 36, 2023 påbörjar vi arkeologiska utredningar och de kommer att fortlöpa under hösten. Under 2022 utfördes den första okulära arkeologiska utredningen. Nu kommer den andra omgången av den arkeologiska utredningen att utföras vars syfte är att fastställa fornlämningsstatus på utpekade möjliga fornlämningsområden och objekt som identifierats.
Från och med vecka 36 kommer utredningarna och starta och utredare och maskiner synas ute i fält. De fastighetsägare som berörs har blivit kontaktade per brev. Detta arbete görs med tillstånd från Energimarknadsinspektionen och/eller markägares tillåtelse.
Läs mer i brevet nedan. Brevet finns under Dokument att ladda ner.
Frågor kring den arkeologiska utredningsgrävningen hänvisas till
info@arkeologikonsult.se
Vattenfall Eldistribution kommer inom kort att skicka ut markupplåtelseavtal, MUA, till berörda fastighetsägare. Vi försöker alltid i första hand lösa frågan om markupplåtelse och ersättning för intrånget genom överenskommelse direkt med fastighetsägaren. Vi betalar därför ut en särskild ersättning för överenskommelse till de markägare som tecknar markupplåtelseavtal och accepterar de ersättningar som erbjuds där. Om vi och markägaren inte kommer överens lämnas frågan över till Lantmäteriet.
För regionnätsledningar vill vi som regel, för att säkra våra rättigheter, också söka ledningsrätt även när vi har tecknat markupplåtelseavtal. Vattenfall Eldistribution har i detta fall ansökt om ledningsrätt hos Lantmäteriet för hela sträckan.
Läs mer om markupplåtelseavtal, ledningsrätt och ersättning här.
Den 26 maj 2023 beslutade Energimarknadsinspektionen att Vattenfall Eldistribution:s tillstånd för marktillträde för undersökning förlängs till den 31 dec 2023. Har du som berörd fastighetsägare inte nåtts av Energimarknadsinspektionens information om förundersökningstillstånd, vänligen kontakta Ei på registrator@ei.se.
Arbetet går nu vidare med att planera för de kvarstående undersökningarna bland annat arkeologiska utredningar. Vi återkommer med information om de arkeologiska utredningarna.
Tiden för bemötande av inkomna överklagande till mark- och miljödomstolen är nu avslutad och samtliga handlingar finns att ta del av hos mark- och miljödomstolen. Nästa steg innebär att mark- och miljödomstolen kallar Vattenfall Eldistribution och ombud till överklagande parter till sammanträde.
Innan vi kan börja bygga en ny ledning behöver vi säkerställa tillträde till marken där ledningen ska gå. Detta sker vanligtvis i överenskommelse mellan oss och berörda fastighetsägare genom undertecknande av markupplåtelseavtal, även kallat MUA.
Vattenfall Eldistribution arbetar nu med att ta fram MUA och kommer inom kort att skicka ut dessa avtal till berörda fastighetsägare.
Läs mer om markåtkomst och markupplåtelseavtal här.
Överklagandetiden har nu gått ut och Energimarknadsinspektionens beslut har överklagats till nästa juridiska instans, mark- och miljödomstolen. Frågor kring överklagandet hänsvisas till mark- och miljödomstolen i Nacka.
Den 12 oktober 2022 meddelade Energimarknadsinspektionen att de beviljar Vattenfall Eldistribution koncession (tillstånd) för de elledningar som ska ansluta SSABs ljusbågsugn i Oxelösund. Arbetet går nu vidare med att planera för uppförandet av ledningarna. Läs mer här: Vattenfall Eldistribution beviljas koncession för anslutningen av SSABs ljusbågsugn i Oxelösund
Vi har återupptagit våra detaljundersökningar för att samla in information till underlag för ledningarnas och stolpplatsernas lokalisering. Vi inhämtar också information inför värdering av eventuellt intrång. Berörda fastighetsägare har informerats. Har du som berörd fastighetsägare inte nåtts av Energimarknadsinspektionens information om förundersökningstillstånd, vänligen kontakta Ei på registrator@ei.se
Frågor kring genomförandet av detaljundersökningarna, samt frågor kring ersättning till berörda fastighetsägare hänvisas till ansvarig konsult Friderike Rang, friderike.rang@vattenfall.com, tel 070 20 26 828
För övriga frågor, kontakta oss på hedenlundaoxelosund@vattenfall.com. Prenumerera gärna på uppdateringar av denna projektsida genom att ange din e-postadress längst ner på sidan.
Under rubriken "Dokument att ladda ner" längre ned på denna webbsida finns detaljerade kartor med vårt förordade stråk för ledningarna. Kartorna visar en 100 meter bred korridor, inom vilken vi i vår koncessionsansökan har föreslagit placera ledningarna. Observera att det förordade stråket ännu inte är beslutat, utan ska bedömas av Energimarknadsinspektionen, samt utredas i kommande markundersökningar och detaljprojektering. Den slutliga ledningsgatan planeras bli cirka 40 till 60 meter bred.
I höstas fick Energimarknadsinspektionen (Ei), Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att utveckla och testa nya koordinerade arbetssätt i tillståndshanteringen för att försöka korta ledtiderna för elnätsutbyggnad. Nu har de nätutvecklingsprojekt som ska hanteras inom ramen för regeringsuppdraget valts ut och vårt projekt Hedenlunda-Oxelösund fanns bland de utvalda. Läs mer om nyheten här: Två elnätsprojekt från Vattenfall Eldistribution utvalda som KOMET-piloter för effektivare tillståndsprocess
Uppdatering med anledning av Energimarknadsinspektionens (Ei) remissrunda av vår koncessionsansökan. Är du berörd har du möjlighet att lämna dina synpunkter till Ei. Läs mer om hur processen går till här: Svara på remiss - tillstånd om kraftledning för el (koncession) - (ei.se)
På länken "Koncessionskarta" nedan finns en karta med Vattenfall Eldistributions förordade dragning för ledningen. En definitiv lednings- eller stolpplacering inom den föreslagna sträckan är ännu inte klar utan kommer att fastställas efter vidare detaljundersökningar. I samband med detaljundersökningarna för Vattenfall Eldistribution en dialog med respektive berörd fastighetsägare.
Synpunkter på ansökan skickas direkt till Ei. För övriga frågor till Vattenfall Eldistribution, kontakta oss via e-post hedenlundaoxelosund@vattenfall.com
Energimarknadsinspektionen (Ei) har nu skickat ut vår koncessionsansökan på remiss till sakägare. Under remisstiden har du som sakägare möjlighet att yttra dig kring ansökan. Dina synpunkter ska skickas direkt till Ei. Vattenfall Eldistribution AB är inte mottagare för synpunkter på koncessionsansökan under remissrundan.
Läs mer om hur Energimarknadsinspektionen handlägger ansökningar om nätkoncession för linje här: Så här handlägger Ei ansökan om nätkoncession för linje - Energimarknadsinspektionen
Vi har nu påbörjat detaljundersökningar på de fastigheter där förundersökningsmedgivande finns. Möjliga stolpplaceringar har undersökts genom att vi till fots inspekterat marken. Nästa steg i arbetet är att utföra markundersökningar, för att fastställa jordart och markens fasthet, på de planerade stolpplatserna. Markundersökningen görs med en så kallad borrigg (läs mer och se bilder nedan om vad en borrigg är). Arbetet utförs av Norconsult, på uppdrag av Vattenfall Eldistribution.
Berörda markägare kommer kontaktas innan arbetet påbörjas och inga störande ljud kommer att förekomma.
I de fall fastighetsägaren valt att inte lämna sitt medgivande kommer Vattenfall Eldistribution ansöka om förundersökningstillstånd hos Energimarknadsinspektionen.
Med anledning av den planerade luftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund kommer vi på uppdrag av länsstyrelsen att genomföra en arkeologisk inventering. Om din mark är aktuell för inventering kommer du att bli kontaktad av en arkeolog från Arkeologikonsult för att få närmare information om Länsstyrelsens uppdrag.
Syftet är att identifiera förekomsten av fornlämningar och platser där det kan finnas fornlämning som inte syns i markytan. Detta för att säkerställa att de blir dokumenterade. Innan fältbesöken har en kart- och arkivstudie genomförts för att underlätta arbetet. Arkeologerna kommer att promenera över markerna utan att göra någon åverkan, med stöd av allemansrätten.
Alla svenska fornlämningar skyddas av Kulturmiljölagen (KML). I första hand ska en fornlämning bevaras men om det inte går kan Länsstyrelsen fatta beslut om att den helt eller delvis får tas bort och då görs en grundlig undersökning.
Frågor angående arkeologisk inventering kontakta Johan Blidmo, Arkeologikonsult AB.
johan@arkeologikonsult.se
Under veckorna 2-9 2021 genomfördes en fältinventering av fågellivet, i området mellan Hedenlunda – Oxelösund med fokus på övervintrande fåglar. Inventerarna rörde sig på allmän mark.
För att bedöma hur fåglar och deras livsmiljö kan komma att påverkas av ledningen och ledningsbygget, görs en beskrivning av de naturvårdsarter som finns i området samt hur fåglarna använder området. En sådan beskrivning kan exempelvis innehålla uppgifter om flyttleder, födosöksområden och avstånd till boplatser. Syftet med inventeringen är att kunna ta fram skyddsåtgärder som behövs för att minska risken att fåglar skadas av ledningen. Exempel på skyddsåtgärder kan vara att man sätter upp hindermarkering på ledningen.
Den 7 oktober 2020 lämnade Vattenfall Eldistribution in ansökan om koncession för att möjliggöra anslutning av SSAB:s ljusbågsugn i Oxelösund. Ansökan omfattar två 130 kV ledningar mellan Hedenlunda och Oxelösund. Ledningarna är en förutsättning för anslutning av ljusbågsugnen och därmed SSAB:s omställnings till fossilfri stålproduktion.
Fotomontage över föreslagen kraftledning i Lagmansjö.
Fotomontage över föreslagen kraftledning i Stjärnholm.
I det fortsatta arbetet kommer resultaten från pågående naturvärdesinventering, landskapsanalys och så kallad livscykelanalys (LCA) att sammanställas.
Resultaten från dessa inventeringar och analyser kommer redovisas i kommande miljökonsekvensbeskrivning (MKB). I den kommer även tidigare studerade alternativ redovisas samt en alternativstudie med en redovisning för påverkan från markkabel, sjökabel respektive luftledning.
Vattenfall Eldistribution har tagit till sig argument om påverkan på natur- kultur och andra värden. Vi kommer i den fortsatta processen väga in dessa för att, i den mån det är möjligt, göra förbättringar och justeringar i samband med framtagande av förordad sträckning.
I kartorna finns mer information kring det valda stråket.
Övriga frågor: hedenlundaoxelosund@vattenfall.com
Mediefrågor: Vattenfall Eldistributions pressjour, tel. 08-739 50 10
För kontakt med kommunikatör på SSAB, vänligen kontakta sari.heikkinen@ssab.com
Läs mer hos Oxelösunds kommun
Läs mer om SSABs omställning till fossilfri produktion
Länsstyrelsen har nu fattat beslut om betydande miljöpåverkan (BMP). I beslutet finns en sammanfattning av länsstyrelsens tidigare yttranden, något som Vattenfall Eldistribution ser positivt på och arbetar utifrån i kommande miljökonsekvensbeskrivning.
Vattenfall Eldistribution bidrar till samtliga hållbarhetsaspekter i samhället: sociala, ekonomiska och miljömässiga.
Läs mer
Luftledning, mark- eller sjökabel? Vi arbetar efter principen rätt teknik på rätt plats.
Läs mer
För att bygga ut elnätet krävs särskilda tillstånd och det finns många aspekter att ta hänsyn till under processens gång.
Läs mer
För att kunna bygga en ny elledning behöver vi teckna avtal för att få tillgång till mark som ägs av privatpersoner, kommuner eller andra aktörer.
En cookie är data som webbplatsen du besöker begär att få spara på din enhet.
Välj nedan vilka cookies du tillåter oss att använda. Du kan alltid ändra ditt val i efterhand genom länken ”Hantera cookies” som finns i sidfoten.
Läs vår fullständiga cookiepolicy
Dessa cookies är nödvändiga för att funktioner på webbplatsen skall fungera korrekt, exempelvis för inloggning till Mina sidor.
Dessa cookies är till för att förstå hur webbplatsen används av dig som besökare och hur vi kan göra webbplatsen bättre och mer relevant, exempelvis genom att se vilka sidor som är mest besökta.
Dessa cookies är till för att personalisera funktionalitet på webbplatsen för dig, exempelvis se dina tidigare använda sökord på söksidan.
Användning av cookies i marknadsföringssyfte, för att presentera dig med erbjudanden från Vattenfall Eldistribution AB.
Skapa en sidprenumeration för att få ett mejl varje gång sidan har uppdaterats med ny information.
Du prenumererar nu på sidan. Vi informerar dig på din angivna e-postadress när sidan har uppdaterats.