Bakgrund
Stockholmsregionen växer och invånarantalet i regionen ökar. En effekt av tillväxten i regionen är att behovet av kapacitet i elnätet ökar. Samtidigt ställer samhället idag allt högre krav på en tillförlitlig elförsörjning. Den nya stadsbebyggelse som växt fram i Solna under senare år har, tillsammans med utbyggnad av spårtrafik och laddstationer för elfordon, ökat belastningen på elnätet. Samtidigt pågår utbyggnad av nya stadsdelar i staden.
För att möta det ökande behovet av el förnyas och förstärks elnätet med två nya regionnätstationer på Solnavägen och Galoppvägen. En ny markförlagd ledning dras mellan dessa stationer samtidigt som befintliga regionnätsledningar i området uppgraderas från 70 till 130 kV.
Vad gör vi?
För att möta det ökade behovet av el och möjliggöra en långsiktig utveckling av samhälle och näringsliv i Solna, bygger vi nya regionnätstationer som tillsammans med nya markkablar med högre kapacitet (130 kV) än tidigare, kommer att ge mer kraft och stabilitet i elförsörjningen till Solna när staden växer. Vi arbetar så långt som möjligt i befintliga ledningssträckningar men på vissa sträckor behöver kablar även dras i nya stråk för att anpassas till samhällets krav och en effektiv överföring av el.
Om Projektet
Med anledning av den nya stadsbebyggelsen och den därmed ökande belastningen på elnätet i Solna, uppför vi en ny regionnätstation vid Galoppvägen. Stationen kommer att säkra elförsörjningen till stora delar av Solna. Den nya regionnätstationen ska ligga på samma plats som befintlig transformatorstation. Platsen gränsar mellan den nya täta stadsbebyggelsen och parkområdet i sluttningen väster om Galoppvägen.
Regionnätstationen beräknas stå färdig under 2026.
Värt att veta om stationen
Regionnätstationens placering invid släntens fot kommer att smälta in i det nybyggda områdets arkitektur och det gröna området längs Galoppvägens västra sida. Taket, som är synligt från husen och höjden bakom stationen, anläggs med en matta av sedum för att visuellt knyta samman grönområdet och regionnätstationen. Sedummattan på taket fångar upp flödet av regnvatten och bidrar även till den biologiska mångfalden, med exempelvis vildbin.
På ytan framför stationen läggs armerat gräs för att tydliggöra stationens samhörighet med grönområdet. Armerat gräs är också bra för att fånga upp och filtrera dagvatten. Murarna vid sidan av transformatorstationen uppförs i ljusgrå råkilad granit. Söder om byggnaden, nedanför muren, anläggs en växtbädd som även den fångar upp och filtrerar dagvatten.
Status
Ledningen planeras att förläggas i marken med start våren 2024. Hela ledningssträckningen beräknas stå klar hösten 2025.