Ny teknik – nya lösningar
Vi arbetar ständigt med att modernisera vårt elnät för att förbättra leveranssäkerheten av el hem till dig, men också för att möjliggöra den pågående energiomställningen i samhället mot ökad fossilfri elproduktion och elkonsumtion. På ön Arholma i Stockholms norra skärgård har vi tagit ytterligare ett steg och installerat ny smart teknik i öns befintliga elnät för att testa alternativa lösningar i elförsörjningen som komplement till de mer konventionella.
Mikronät ger mer kraft åt Arholma
I en unik satsning på lokal förnybar elproduktion på Arholma, har vi installerat ett så kallat mikronät, ett lokalt småskaligt energisystem med smart styrning av lokal elproduktion via solceller och energilager med batterier för att kunna lagra energi. Mikronätet fungerar som ett eget lokalt energisystem och tryggar elförsörjningen på ön.
Mikronätet, som är ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom Vattenfall, testar och utvärderar hur ny teknik kan möta energiomställningen och bidra till utvecklingen av framtidens energisystem.
Projektet kommer att drivas som ett pilotprojekt och löpande utvärderas. Genom projektet bidrar Arholma tillsammans med Vattenfall till utvecklingen av framtidens hållbara energisystem.
Så här fungerar det
Mikronätet består av två energilager med litium-jonbatterier, där det ena lagret även har solceller på taket. Ett kontrollsystem, mikronätets ”hjärna”, sköter styrningen och balansen mellan lokal elproduktion, energilagring och elkonsumtion, samt ser till att alla krav på elsäkerhet är uppfyllda.
Den lokala elproduktionen, med batterier och solceller på ön, kopplas till det centrala elnätet på fastlandet eller fungera frånkopplat som ett eget lokalt energisystem. Mikronätets energilager fungerar som en gigantisk powerbank som laddas upp när elen inte behövs och laddas ur när behovet av el är högt. Vid ett elavbrott på fastlandet kan mikronätet säkra elförsörjningen på ön. Vid avbrott övergår mikronätet i så kallad ”ö-drift” som ser till att elförsörjningen hanteras självständigt på Arholma under ett antal timmar beroende på den aktuella elanvändningen.
Varför Arholma?
Arholma har en kombination av flera bra förutsättningar för projektet. Elnätets storlek och uppbyggnad gör det möjligt att integrera ett mikronät. Vi ser också en fördel med att det finns ett lokalt engagemang bland Arholmas boende och verksamheter som kan dra nytta av en säkrare elförsörjning genom att ha en mer aktiv roll i sin egen energianvändning.
Samverkansprojekt
Pilotprojektet kommer att drivas och studeras under en testperiod. Under perioden för projektet kommer Vattenfall Eldistribution vid några tillfällen avisera om planerat elavbrott för att kunna utföra tester och underhållsarbete. Vattenfall Eldistribution genomför detta projekt i samverkan med Vattenfall Forskning & Utveckling samt Vattenfall Elanläggningar.
Ny sjökabel och permanenta nätförstärkningar
För att långsiktigt förbättra eltillförseln och elkvalitén på Arholma har Vattenfall Eldistribution ersatt den gamla sjökabeln med en ny mellan fastlandet och Arholma, samt förstärkt det befintliga elnätet på ön med nedgrävda elledningar med högre kapacitet och bytt ut gamla elnätstationer mot nya.
Frågor?
Sommaren 2023 togs mikronätet i drift. Vi kommer löpande, på denna webbsida, informera närmare om vad som sker i projektet och de resultat som uppnås. Hör av dig till oss via e-postadressen o_projektet@vattenfall.com om du har någon fundering kring projektet.
Vi ser fram emot att utveckla mikronätet tillsammans med dig!
Vi genomförde tidigt i projektet en kundenkät där du som är permanent- eller sommarboende på Arholma fick möjlighet att uttrycka dina förväntningar på projektet, tycka till om det och samtidigt meddela oss om du aktivt ville medverka i projektet. Vi är tacksamma över intresset, responsen och det engagemang som visats för projektet och är glada över att så många tagit chansen att utforma framtidens hållbara elnät på Arholma tillsammans med oss. Det kommer hjälpa oss i genomförandet av projektet och vi återkommer naturligtvis med på vilket sätt.
Projektansvar
Detta utvecklingsprojekt är ett gemensamt initiativ mellan Vattenfall Eldistribution AB, Vattenfall Elanläggningar AB samt Vattenfall AB Forskning och utveckling.
Vattenfall Eldistribution är beställare av forskningsprojektet. Vattenfall Elanläggningar, en del av affärsenheten Vattenfall Network Solutions, bygger, äger och driftar energilagret. Genom tjänsten Power-as-a-Service levererar Vattenfall Elanläggningar energilager som en tjänst till Vattenfall Eldistribution.