Kreosotfria ledningsstolpar ska hålla upp Vattenfall Eldistributions elnät
Vattenfall Eldistribution var tidigt ute med ett beslut att inte köpa in kreosotbehandlade kraftledningsstolpar – helt i linje med EUs plan att eliminera det farliga impregneringsmedlet helt.
Träskyddsmedlet kreosot används för att impregnera trä som skydd mot angrepp av rötsvamp. Det är mycket skadligt för miljö och hälsa och därför med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen som ska fasas ut helt på sikt.
Användningen av kreosot är reglerad och begränsad till impregnering av kraftlednings-, telefonstolpar och järnvägsslipers. Nu införs ytterligare begränsningar inom EU.
Från 30 april 2023 får nya kreosotbehandlade elstolpar och järnvägssliprar bara säljas i de EU-länder som inte har hittat alternativ till kreosot och som anser sig ha behov av dessa varor. Sverige är ett av de länder som bedömer att det finns ett fortsatt behov.
För Vattenfall Eldistribution har de nya begränsningarna ingen praktisk betydelse då företaget var tidigt ute med att besluta att sluta köpa produkter innehållande kreosot. I takt med att elnätet förnyas så fasas de existerande kreosotimpregnerade ledningsstolparna ut.
Sedan 2017 använder Vattenfall Eldistribution alternativ till kreosotimpregnerade stolpar exempelvis kompositstolpar eller andra av Kemikalieinspektionen godkända impregneringsalternativ vid nybyggnation och modernisering av elnätet.
Vattenfall Eldistributions elnät är 13 000 mil långt och har ca 700 000 ledningsstolpar. Varje år köps ca 8 000 nya kreosotfria stolpar in.
Fakta
Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach ska potentiellt farliga ämnen begränsas och så småningom fasas ut helt.
Europeiska kemikaliemyndighetens lista på de länder där det finns ett behov av kreosotbehandlade varor.