Kajsa Roxbergh har en civilingenjörsexamen i energisystemteknik från Uppsala universitet och tillbringade ett utbytesår vid University of Queensland i Brisbane i Australien. Hon började sin karriär inom energisektorn som konsult inom nätplanering och kraftsystem.
– Jag valde den utbildning jag valde eftersom det var ett sätt för mig att förena två av mina intressen: den för miljön och den för tekniken.
– Jag trodde att jag skulle börja jobba inom något område som till exempel förnybar produktion, men i stället påbörjade jag min karriär på nätsidan. Jag insåg snart att de utgör grunden för allt som rör övergången till fossilfritt, oavsett om det gäller transport, batterilagring eller mikronät.
– Trots att Vattenfall är ett stort företag fungerar Network Solutions-teamet jag är med i mer som ett startup-företag. Vi fokuserar på elektrifiering av tunga transporter, inklusive bussar, lastbilar och fartyg, och det är ett område där saker och ting rör sig snabbt, så vi måste reagera snabbt.
– En av utmaningarna jag arbetar med är planeringen av den optimala storleken på den elektriska infrastrukturen som transformatorer och laddare. Det beror på många faktorer, till exempel hur mycket energi lastbilar eller bussar kommer att använda och när de kan laddas.
Balans mellan teknik och affärsutveckling
– Variationen i mitt jobb gör det väldigt intressant. Som ingenjör tycker jag om att arbeta med och göra beräkningar, men jag får också arbeta nära kunderna för att hjälpa dem att förstå problemen ur ett tekniskt perspektiv. Det är också en internationell roll, eftersom teamet arbetar i flera länder.
– När jag inte jobbar gillar jag att resa till andra länder och se nya platser. Jag gillar också friluftsaktiviteter som skidåkning och vandring, där jag även tar med min ett-åriga dotter på äventyren.