Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och energisektorn bidrar med flera lösningar till den omställning som behövs i samhället. Just nu pågår en omfattande elektrifiering av industrier och transportsektor för att fossila bränslen ska fasas ut. Nya elintensiva verksamheter etablerar sig i Sverige för tillgång till fossilfri el. Omställningen och det ökade el- och effektbehovet i samhället ökar i sin tur kraven på utbyggnad av elnätet. Innan detta finns på plats, arbetar vi med att effektivisera nätutbyggnad och nätutnyttjande eftersom det idag finns begränsningar av kapaciteten i elnätet på vissa håll.
Nya förutsättningar
Sedan utbyggnaden av kärnkraften under 70/80-talet har det svenska elnätet ansetts vara i princip färdigbyggt och elanvändningen relativt stabil. Anslutningar av nya bostadsområden och industrier har skett snabbt och utan problem. Idag ser omvärlden annorlunda ut. Det snabbt ökande behovet av el tillsammans med allt längre ledtider för tillstånd att bygga elnät gör elnätet bitvis hårt ansträngt.
Nu står vi inför en period där stora delar av elnätet behöver förnyas och förstärkas. Många av våra anläggningar går mot slutet av sin tekniska livstid och behöver bytas ut. Industri- och transportsektor driver omställningen men urbanisering och snabb befolkningstillväxt ökar effektbehovet ytterligare. Samtidigt sker en snabb utbyggnad av förnybar elproduktion från sol- och vindkraft som också vill ansluta till elnätet.
I områden där transmissionsnätet inte har tillgänglig effekt för att vi ska kunna höja abonnemangen i våra nät, minskar våra möjligheter att ansluta nya kunder och öka effektuttagen för befintliga kunder inom en rimlig tid. Det kan i sin tur försvåra tillväxt i samhället, nya företagsetableringar och arbetstillfällen, bostadsbyggande och utbyggd laddinfrastruktur.
Stora investeringar i utbyggnaden av elnätet
För att möta samhällets ökade behov behöver en fördubbling ske av investeringarna i såväl lokal- och regionnät som transmissionsnät. Investeringar som är nödvändiga för att behålla ett robust och tillgängligt elnät för alla och möjliggöra omställningen till ett fossilfritt Sverige.
Utbyggnaden av elnäten måste samtidigt gå hand i hand med elbehovet hos företag, hushåll och utbyggnaden av elproduktionen. Ett elnät med överkapacitet som inte nyttjas optimalt och fullt ut, är inte försvarbart ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, och bekostas av alla kunder gemensamt.
Utbyggnaden av elnätet behöver planeras långsiktigt, vilket är en stor utmaning med den ökade tillväxttakten och de begränsningar som finns i dagens elnät. Tillförlitliga prognoser om framtida tillväxt och ökade effektuttag från transmissionsnätet blir än viktigare för att möta kundernas förväntan om anslutning.
Flexibilitet i elnätet
Att bygga ut elnätet för att möta det ökade elbehovet tar lång tid. Då kan så kallade flexibilitetslösningar, flexibel användning av el, hjälpa till här och nu. Ökad flexibilitet i elnätet lyfts också fram som ett prioriterat område i regeringens nationella strategi för elektrifiering.
Flexibilitet på elmarknaden har funnits länge i olika former och under de senaste åren har flera lokala flexibilitetsmarknader utvecklats i Sverige. EU-projektet CoordiNet och forsknings- och utvecklingsprojektet sthlmflex är två projekt vi har drivit tillsammans med andra nätägare för att lära oss mer och utveckla tillvägagångssätt för lokala flexibilitetsmarknader. Vi testar också flexibel snabbladdning av elbilar i Riksgränsen i ett annat projekt som kallas FlexConnect.
Att använda elnätet flexibelt är att möjliggöra snabbare elektrifiering för fler på ett energieffektivt sätt. Flexibilitetslösningar ger företag och konsumenter chans att bidra till ett klimatsmartare samhälle.
Här kan du läsa mer om våra olika flexprojekt:
Vad är elbrist, energibrist, kapacitetsbrist, effektbrist?
Brist på el kan uppstå till följd av effektbrist, energibrist eller nätkapacitetsbrist.
Förbrukningsfrånkoppling vid effektbrist
Vid effektbrist kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal användare för att skydda kraftsystemet. Frånkoppling av elförbrukning görs i ordnade former genom att Svenska kraftnät beordrar särskilt utvalda elnätsbolag att de ska koppla bort ledningar.