Strömavbrott kan vara korta, långa, plötsliga eller planerade. Oavsett vilket, så vill vi att du som kund ska känna dig trygg och ha full koll när ett strömavbrott sker.
Om strömmen plötsligt går
Om det sker ett plötsligt strömavbrott och du inte har fått någon information av oss, kan du börja med att själv kontrollera avbrottet.
- Är hela bostaden strömlös?
- Kan en säkring i proppskåpet ha gått?
- Är dina grannar också strömlösa?
Om både du och grannarna är utan el så kan du besöka vår strömavbrottskarta och se om det finns ett registrerat avbrott i ditt område. Om avbrottet inte finns på kartan är vi tacksamma om du gör en felanmälan till oss så att vi kan åtgärda felet.
Att tänka på vid långvarigt strömavbrott
Som medborgare har du ansvar för att förbereda dig för att klara en långvarig störning i samhället. Ha beredskap och håll dig informerad.
Bra att tänka på: | Bra att ha hemma vid längre strömavbrott: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Information om hur du förbereder dig för en störning i samhället
Här finns bra information om hur du kan förbereda dig.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - Förbered dig för kris
Energimyndighetens tips vid ett längre avbrott
Samhällets krisberedskap finns samlad på krisinformation.se
Hemberedskap - Vad behöver du ha hemma? (MSB)
Skydda dig och din el vid väderrelaterade händelser
Strömavbrott kan bero på många olika saker, som tekniska fel i elnätet eller avgrävda ledningar, men de flesta strömavbrott är ändå väderrelaterade och orsakas av kraftiga vindar och stormar, intensiva snöfall och skyfall eller åsknedslag. Här finns information om vilka risker som uppstår och hur du kan skydda dig och din el vid väderhändelser som påverkar elnätet.
- Åska och blixtnedslag – kan orsaka skador på elledningar och elprodukter med risk för brand.
Att tänka på: Stanna inomhus. Dra ur alla kontakter. Om du är ute, undvik träd och öppna fält. Läs mer - Stormar och kraftiga vindar – träd kan falla över ledningar och annan utrustning som skadas.
Att tänka på: Var förberedd med vatten, mat, batterier och ljus. Stanna inomhus. Läs mer - Snöoväder och snöfall - isbildningar och snötyngda ledningar, träd på ledningar som orsakar avbrott.
Att tänka på: Var förberedd, vänta ut ovädret och håll dig informerad om vädervarningar. Läs mer - Skyfall och översvämning – vattensamlingar som påverkar elanläggningar.
Att tänka på: Följ nyhetsrapporteringen för ditt område och vidta nödvändiga åtgärder vid risk för översvämning. Läs mer - Höga temperaturer och bränder – överhettade ledningar och annan utrustning som kan skadas. Att tänka på: Ha koll på områden med brandrisk och eldningsförbud och följ råden. Läs mer
Att tänka på vid akut skada på din el
- Skydda dem som befinner sig i närheten. Gå ej nära skadade elektriska anläggningar och produkter.
- Gå ej i vatten som kan vara strömförande.
- Bryt strömmen via huvudströmbrytaren, men bara om du kan undvika att utsätta dig själv för fara.
- Utrym, informera och spärra av området kring elanläggningen om du inte är säker på att du lyckats koppla ifrån den.
Vid behov, kontakta Vattenfall Eldistributions Felanmälan, öppen dygnet runt, på telefonnummer 020-825858.
När strömmen kommer tillbaka
Om du har registrerat ditt mobilnummer eller din e-postadress på vår avbrottsprenumeration kommer vi att informera dig när strömmen är tillbaka.
Efter ett långvarigt strömavbrott är det bra att tänka på att inte sätta igång för många maskiner och element samtidigt. Om allt som var på innan ska gå igång direkt när strömmen kommer åter så finns en risk för att nätet överbelastas och då går elen igen.